bótrágy

Általános információk
Tudnivalók
látnivalók
közintézmények
Vállalkozások

Általános információk

A település rangja: falu

Lakosság száma: 1.846 fő

Földrajzi elhelyezkedés: Ukrajna, Beregszászi járás

Információk az interneten: www.karpatinfo.org.ua


Tudnivalók

A település észak-kelet irányban a várostól 25-26 km-nyi távolságra, a Beregszász - Nagydobrony - Csap útvonal illetve a Királyháza – Bátyú vasútvonal mentén fekszik. Bótrágy társközsége az innét néhány kilométerre található, ahol 1989-ben Lónya felé kishatár átkelő nyílt. 2003 novemberében a határátkelőt nemzetközivé minősítették át. A települést átszeli a Szernye-kanális, a község határában folyik a Csaronda

A helység már a 12. században létezett, s akkor a Betke család bírta. Kitől Bánk bán veje, Simon kapta. Tőle elkobzás folytán az itteni birtok a koronára szállt, ám nemsokára Rusdi Mihály kapta meg. Később a Bereczkiek bírják az itteni birtokrészeket, kiktől aztán rokoni ágon az a Lónyai családbeliekre száll. E família bírtokolta aztán évszázadokon át a települést. Az 1567-ben átvonuló tatárok a helységet megkímélték, a körülötte talált tanyákat azonban felégették. A XVI. Század első felében a község lakói előbb az evangélikus, majd a református hitre tértek. 1595-ben már virágzó gyülekezetként említik, melynek Bátyú és Harangláb voltak a fiókintézményei. Anyakönyve 1775-től kezdődik.

A szovjet érában a helybeli lakosok túlnyomó többsége az itteni kolhozban, illetve annak melléküzemágaiban dolgozott. A férfiak egy másik jelentős része pedig Beregszászon - főként a famegmunkáló cégeknél, a finommechanikai üzemben (vasgyár) s a műszergyárban vállalt munkát. A helybeliek közül sokan helyezkedtek el a vasútnál is. 2000. tavaszán felbomlott a kolhoz, az aktív tagok és a kolhoznyugdíjasok átlagosan 2,5 hektárnyi földrészhez jutottak. Ezek képezték akkor a családi vállalkozások alapját. Ma már itt 537 gazdaudvart tartanak nyilván, a "birtokkoncentráció" eredményeként a bótrágyiak többsége 4-6 hektáron gazdálkodik. Korábban főként kalászosok termesztésére rendezkedtek be az itteni földművesek, ám az utóbbi években közülük egyre többen térnek át a zöldségtermesztésre (paradicsomtermesztés, kordonos uborka). Jelentős itt a tehénállomány, a felesleget a tejfeldolgozó üzemek helyben felvásárolják. Bótrágyon jelenleg a legnagyobb munkaadó a Beregtex ukrán-magyar közös vállalat, amelynek varrodájában 140 fő dolgozik. Naponta mintegy félszázan ingáznak szülőfalujuk és Beregszászon levő munkahelyük között is. Mindamellett, a megélhetés érdekében igen sok bótrágyi kénytelen munkát vállalni a határ túloldalán.

Bótrágyot zömében magyarok lakják. A falu ukrán nyelvű lakói - közel háromszázan - a település Újbótrágy nevű részében élnek. (Újbótrágy ún. "telepesfalu", a cseh hatóságok 1928-ban hozták létre. A helyi, 210 gyerek tanul, az óvodában két csoportban 45 gyerek jár. A településen helyben működik orvosi rendelő, posta, és könyvtár is. A településen élő magyarok többsége református. Mintegy 15-20 család a római katolikus, hitéletük 1989 után újult meg a kilencvenes évek közepére a helybeli katolikus híveknek sikerült befejezni templomuk építését.

A község lakóit és az ide érkező vendégeket - jelentős az átmenő forgalom - öt ABC-ben és három kávézóban szolgálják ki. Bótrágy kultúrháza több mint 500 férőhelyes. Igen népszerű az itteni folklór- és néptáncegyüttes. Az bótrágyiak több sikeres falunapot tartottak, amelyekre általában augusztus harmadik vasárnapján kerül sor. Ilyenkor vendégségbe hívják magyarországi testvértelepülésük, Ramocsaháza küldöttségét is. Jónéhány kellemes pihenő és kirándulóhely akad a településen és környékén. A horgászást kedvelők a települést kettészelő Szernyén, vagy a 3-4 hektárnyi vízfelületű Mosnón hódolhatnak szenvedélyüknek.


Látnivalók

A református templom 1912-13-ban épült, főként az Újvilágba kivándorolt helybeliek adományaiból
A református templom belülről

Közintézmények

A közintézmények elérhetőségei:

Név

Cím

Telefonszám

Faxszám

e-mail

honlap

Intézmény vezetője

Intézményvezető beosztása

Községi Tanács

Bótrágy,

Kastély út 7.

00380-3141-65225
00380-3141-23211

 

 

 

Hajdú Ferenc

Polgármester

Bótrágyi Általános Iskola

Bótrágy Széchenyi út 148.

00380-3141-65209

 

 

 

Bajusz Ferenc

Igazgató

Kultúrház

Bótrágy,

Kastély út 7.

 

 

 

 

Balogh Julianna

Kultúrház vezető

Orvosi Rendelő

Levelek, Puskin út 25.

00380-3141-65232

 

 

 

Tóth Erzsébet

orvos

Óvoda

Bótrágy,

Kastély út 8.

 

 

 

 

Izsák Jaroszlava

óvoda-vezető

Könyvtár

Bótrágy,

Kastély út. 7.

 

 

 

 

Gerő Mária

könyvtár-vezető

Postahivatal

Bótrágy

Kastély út 6.

00380-3141-65221

 

 

 

Molnár Csilla

vezető

 


Vállalkozások

A településen működő jelentős vállalkozások:

Bereg-Tex Kft.

Fő tevékenységek: férfi és női alsónemű varrás

Elérhetőségek:

Cím: Bótrágy, Széchenyi út 1/b.

Telefon:

Kuni Mária vállalkozó

Fő tevékenységek: kereskedelem, sütőipar

Elérhetőségek:

Cím: Bótrágy, Széchenyi út 85.

Telefon: 00380-3141-65204

Molnár Ottó vállalkozó

Fő tevékenységek: autó javítás, szervízelés

Elérhetőségek:

Cím: Bótrágy, Gagarin út 1/a.

Telefon: